Kunstig intelligens tekster

Det helt store emne der bliver diskuteret for tiden er ChatGPT, som baserer sig på kunstig intelligens. Analysering og læsning af sådanne tekster er naturligvis også interessant fra vores perspektiv, da det er lidt spændende hvad der ligger bag ved auto-genererede tekster og hvor dyb en mening der egentlig kan ligge i sådanne tekster. Vi har derfor bedt ChatGPT fortælle lidt om hvem den er og den svarede følgende:

“ChatGPT er en banebrydende sprogmodel, som er udviklet af OpenAI. Sprogmodellen er baseret på GPT-arkitekturen (Generative Pre-trained Transformer), som bruger dybe læringsteknikker til at generere menneskelignende tekster.”

Det lyder jo super spændende at maskinen forsøger at efterligne eller efterabe os mennesker, så er spørgsmålet jo bare hvor god maskinen er til det. Derfor lod vi den uddybe det lidt mere.

“En af nøglefunktionerne ved ChatGPT er min evne til at generere sammenhængende og flydende tekst inden for en bred vifte af emner. Dette gør mig velegnet til en række naturlige sprogbehandlingsopgaver, såsom sprogoversættelser, tekstresuméer og dialoggenerering. Ud over sproggenereringsfunktionerne har jeg også evnen til at udføre andre naturlige sprogbehandlingsopgaver, såsom tekstklassificering, navngivning, enhedsgenkendelse og besvarelse af spørgsmål. Dette gør mig til et alsidigt værktøj, der kan anvendes til en lang række funktioner og applikationer, herunder chatbots, virtuelle assistenter og sprogbaserede spil.”

Igen super interessant at maskinen har en sådanne forståelse for hvad den selv er i stand til. Man bliver helt i tvivl om hvordan det kan lade sig gøre, at nogle har lært den at udtale sig på denne måde – ikke kun i forhold til hvad den kan bruges til, men givet vis omkring alle mulige forskellige emner. Det er ikke noget vi har testet endnu, men helt sikkert noget som vi vil overveje fremover. På mange måder så har det jo potentialet til at blive en selvstændig tekstforfatter eller bogforfatter, hvis den evner at producere tekster på samme niveau som os mennesker. Her er der sikkert mange som vil mene, at den ikke vil kunne lægge de samme følelser, passion eller indlevelse ind i en tekst, som os andre – men hvem ved om det er noget den kan lære i fremtiden. Det er et super spændende emne, som vi helt sikkert vil grave lidt mere ned i.

ChatGPT afsluttede sin præsentation på denne måde:

“Samlet set er jeg en kraftfuld sprogmodel, der har potentialet til væsentligt at forbedre naturlige sprogbearbejdnings og -genereringsopgaver i en lang række applikationer. Min evne til at generere sammenhængende, flydende tekst og udføre en bred vifte af sprogbaserede opgaver gør mig til et værdifuldt værktøj for forskere, udviklere og virksomheder, der ønsker at forbedre deres naturlige sprogbehandlingsevner.”

Igen er det super interessant at den ikke rigtig placerer sig inden for feltet af bøger, romaner, digtsamlinger og lignende. I vores øjne ville det jo være et oplagt sted at prøve at konkurrere med den store mangfoldighed af forfattere, som der er ude på markedet – men det er åbenbart ikke hensigten. Mange vil nok sige gudskelov for det, da deres job ikke er i fare. Det tror vi dog ikke at det vil være uanset, selvom en maskine kan skrive den samme historie som du kan, så er der jo kun en lille chance for at den rent faktisk gør det og derfor ligger værdien i mange historier jo ved, at man selv vælger emnet og udfærdiger historien på sin egen og personlige måde.